Jod – wszystko, co musisz wiedzieć

Jod to pierwiastek, którego organizm człowieka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Początkowo właściwości jodu kojarzono jedynie z jego działaniem antyseptycznym. Później był stosowany w leczeniu chorób tarczycy, jednak lekarze nie potrafili wyjaśnić dokładnego związku pomiędzy tym pierwiastkiem a tym narządem. Stało się to dopiero pod koniec XIX wieku. Z czasem zaczęto dostrzegać związek między zaburzeniami psychicznymi i fizycznymi a niedoborem jodu w organizmie.

Rola jodu w organizmie

Bez jodu hormony tarczycy, czyli tyroksyna (T4) i trijodotyronina (T3), nie mogą powstać. Ten pierwiastek stanowi ponad połowę ich masy. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwy poziom hormonów wpływa na pracę nie tylko serca, nerek i mięśni, ale także całego układu nerwowego.

Wpływ jodu na metabolizm

Regulują syntezę białek, metabolizm, a także odgrywają ważną rolę w przetwarzaniu witamin i kwasów nukleinowych. Bez odpowiedniej ilości jodu w diecie organizm ludzki nie jest w stanie utrzymać prawidłowej temperatury ciała. Jod ma również silne właściwości przeciwutleniające, chroniące przed negatywnymi skutkami powodowanymi przez zbyt dużą ilość wolnych rodników w organizmie. Posiada również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ochronne działanie jodu zaobserwowano również w procesach nowotworowych.

Kto musi suplementować jod?

Istnieją grupy osób, które są narażone na skutki niedoboru jodu, nawet jeśli jego niedostateczna podaż jest krótkotrwała. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży. Zwiększone zapotrzebowanie na jod w czasie ciąży wynika z konieczności dostarczania tego pierwiastka nie tylko kobiecie, ale także rozwijającemu się dziecku w łonie matki. Brak suplementacji przy pomocy produktów takich jak naturalny jod w płynie może prowadzić do upośledzenia umysłowego lub niedoczynności tarczycy u noworodka. Niewystarczające spożycie jodu w czasie ciąży wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem poronienia lub przedwczesnego porodu.

Normy spożycia jodu

Zgodnie z normami żywienia, dzienna podaż jodu nie powinna wynosić więcej niż:

  • 200 µg u dzieci w wieku 1-3 lata,
  • 250 µg u dzieci w wieku 4-6 lat,
  • 300 µg u dzieci w wieku 7-10 lat,
  • 450 µg u nastolatków w wieku 11-14 lat,
  • 500 µg u nastolatków w wieku 17-17 lat,
  • 600 µg u osób dorosłych.

Jak widać, optymalny poziom jodu w organizmie jest niezmiernie ważny. Hormony produkowane z jego udziałem mają kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy naszego ciała.